23948sdkhjf

Forfalskninger koster 621 mia. kroner hvert år i EU

Beklædning, legetøj, sportsudstyr, smykker, tasker og musik er nogle af de berørte sektorer.
Nu hvor juletiden nærmer sig, er millioner af forbrugere overalt i EU i gang med at købe julegaver til familie og venner.

De negative økonomiske virkninger af varemærkeforfalskede eller piratkopierede varer mærkes imidlertid hele året rundt.

I en række undersøgelser foretaget af Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO) gennem Det Europæiske Observationscenter for Krænkelser af Intellektuelle Ejendomsrettigheder anslås det, at over 359 mia. kr – eller 7,4 % af den samlede omsætning – går tabt i ni sektorer på grund af forfalskninger på markedet.

Derudover går yderligere 263 mia. kr tabt i EU's økonomi hvert år på grund af de indirekte virkninger af varemærkeforfalskning og piratkopiering i disse sektorer, da producenterne køber færre varer og tjenesteydelser fra leverandører, hvilket har følgevirkninger på andre områder.

De ni berørte sektorer er: kosmetik og produkter til personlig pleje, beklædning, fodtøj og accessories, sportsudstyr, legetøj og spil, smykker og ure, tasker, musik, vin og spiritus og lægemidler.

Tabet af omsætning giver sig udslag i tab af 500.000 arbejdspladser i EU, da lovlige producenter og i nogle tilfælde distributører af tilsvarende produkter har færre ansatte, end de ellers ville have haft, hvis der ikke havde været varemærkeforfalskning og piratkopiering.

Hvis der tages højde for følgevirkningerne af varemærkeforfalskning i andre sektorer, går yderligere 290.000 arbejdspladser tabt andre steder i EU's økonomi.

Erhvervsminister, Brian Mikkelsen, udtaler:

- I Danmark har vi i mange år gjort en stor indsats for at bekæmpe handel med kopivarer, ikke mindst i kraft af vores tværministerielle netværk på området. Bl.a. af den grund er vi i Danmark mindre berørt af denne her problematik end mange andre lande, og det skal vi jo være glade for.

- Men når det så er sagt, så er handel med kopivarer stadig et stort problem, som i Danmark koster virksomhederne mere end 4,5 mia. kr. i tabt omsætning, og som hvert år koster os over 4.000 tabte arbejdspladser.

- Kopivarer i dag rækker jo langt ud over forfalskede luksusure og tasker. Det drejer sig om alt fra medicin til reservedele, og særligt når man handler på internettet, kan det være svært altid at gennemskue, om man køber kopivarer. Derfor er det vigtigt, at vi fortsat har fokus på at bekæmpe varemærkeforfalskning og piratkopiering.

Undersøgelserne vil fortsætte i 2017, hvor der vil blive udarbejdet rapporter om de økonomiske konsekvenser af varemærkeforfalskning og piratkopiering for markedet for smartphones og pesticider og for andre økonomiske sektorer, der anses for at være sårbare over for krænkelser af intellektuelle ejendomsrettigheder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081